Caravaning Albanija

Caravaning Albanija 2016

PRVO JAVLJANJE

DRUGO JAVLJANJE

TRETJE JAVLJANJE

DODATNA FOTO-GALERIJA

Prvo javljanje s potovanja:

Po zaključenem potovanju po Rusiji smo že na novem potovanju, tokrat v deželi orlov – Albaniji. Albanci, potomci Ilirov, bojevit narod, ki je zahodno civilizacijo v času vladavine Skenderbega v 15 st. branil pred osmanskim imperijem, bojeval številne bitke.

Sodobna Albanija je bila ustanovljena 1912 leta, preživela fašizem, komunistično oblast diktatorja Enverja Hodže, ki je državo držal skoraj v popolni izolaciji in jo pahnil v globoko revščino, v zadnjih 25 letih pa le poskuša ujeti korak z razvitim zahodom. Stvari gredo na bolje, gradi se infrastruktura, razvija gospodarstvo, turizem, bo pa potrebno še kakšno desetletje, da tudi Albanija postane “normalna” država.

Za začetek našega potovanja smo obiskali Tirano (800.000 prebivalcev) in njihovo nekdanjo kraljevo prestolnico Kruje. Tu doli je že pravo poletje, vročina, tako da bomo po obisku naslednje destinacije – mesta Berat, zavili na obale Jonskega morja, kjer bomo imeli en dan za kopanje in počitek, potem pa nadaljujemo preko prelaza Logara (1.028 m.n.v.) po prelepi panoramski cesti na jug vse do Ksamila. Pozdrav v Slovenijo vsem, ki nas spremljate.


Drugo javljanje s potovanja:

Obiskali smo tudi že mesto Berat, ki slovi po tisočerih oknih in je pravi biser osmanske arhitekture, danes pravi muzej na prostem. Tudi avtobus, s katerim smo se peljali, bi bil pri nas za v tehnični muzej, šofer pa prava legenda, navzdol je vozil kar v “leru” in verjetno “šparal” nafto, mi pa smo se priporočali vsemogočnemu.

Preživeli smo tudi hudo neurje, čez dan pa ceste poplavljene in polne blata, mulja, v enem delu skozi mesto Vlore pa smo dobesedno plavali. Smo že srečno prišli na obale Jonskega morja, ki ima 23 stopinj Celzija, kar so nekateri tudi izkoristili za osvežitev.

Še nekaj novih foto-utrinkov.

Tretje javljanje s potovanja:

Naše potovanje po Albaniji je zaključeno, saj smo vsi že srečno prispeli domov. Ob koncu še foto utrinek zadnjega dela poti po Albaniji – arheološki park Butrit, Kastroma in postanek ob Ohridskem jezeru. Čisto na koncu pa še za prste polizat in to dobesedno  – pojedina z Mangulico v Zasavici. Spodaj še nekaj slik.

Že čez 10 dni pa se ponovno slišimo – tokrat iz dežele grofa Drakule – Romunije.

Posted in Aktualno
Zakaj z nami ?

• ker potujemo z vami in skrbimo za vaše potrebe 24 ur na dan

•potujete brez skrbi

•ponujamo bogat program in boste obiskali najzanimivejše kraje